Op zoek naar diverse soorten hoofddeksels

mode hoed

Niet iedereen draagt een hoofddeksel, als een pet of een strohoed, maar er bestaan er wel veel diverse soorten van. Alleen, wat wordt er nou bedoeld met een hoofddeksel? Met het woord hoofddeksel wordt er verwezen naar een kledingstuk op het hoofd, wat van alles en nog wat kan zijn. Daarnaast werd er jaren terug bijvoorbeeld veel meer hoeden gedragen, dan in de tegenwoordige tijd. Dit had dan ook vaak een reden. Hoeden hebben eigenlijk de functie om je te beschermen tegen het slechte weer. Echter rijden we deze dagen steeds meer in auto’s, waardoor de functie van de hoed wegvalt en dus niet meer nodig is.

Hoeden, petten en noem maar op…

Onder het woord hoofddeksel bestaan veel categorieën voor diverse gebruiksmogelijkheden. Denk hierbij aan de algemene hoofddeksels, als een hoed, muts, baret, hoofddoek en een capuchon. Deze hoofddeksels zijn in allerlei alledaagse situatie te dragen, maar dat is niet zo bij alle categorieën. Er zijn namelijk ook hoofddeksels, die alleen gebruikt worden voor, bijvoorbeeld hoogwaardigheidsbekleders zoals, een kroon, mijter en een tiara of voor speciale gelegenheden in religie. Hoe dan ook, er is voor bijna elke gelegenheid wel een hoofddeksel te vinden, al is het voor een feestgelegenheid of een sportactiviteit.

Waarom een hoofddeksel dragen?

Ondanks dat er vele opties zijn voor het dragen van een hoofddeksel, kan de vraag ‘waarom  een hoofddeksel dragen?’, naar boven komen. Het ervoor kiezen om een hoofddeksel te dragen, heeft verschillende redenen. Een reden kan bijvoorbeeld zijn, omdat het moet vanwege een bepaalde activiteit, je hebt het koud en je wilt iets warms op je hoofd hebben of omdat het gewoon past bij je kledingstijl. Echter zijn er ook bepaalde situaties, waarbij je geen hoofddeksel op mag. Denk maar aan vele scholen die deze regel hebben. Deze regel is opgesteld, want het dragen van een hoofddeksel kan oogcontact hinderen, wat asociaal kan overkomen.